In veel beroepen is het nodig om werkschoenen te dragen, vooral in het geval van de veiligheid worden werkschoenen gedragen, maar het kan ook gaan om een ondersteuning te geven aan de werknemer. Werkschoenen kunnen voorkomen dat je in iets scherps gaat staan of het bezeren van je tenen.
Soorten veiligheidsschoenen
Er zijn veel verschillende werkschoenen op de markt. Niet elk paar werkschoenen zijn geschikt voor ieder werk, er zijn allemaal verschillende normen die worden opgesteld voor de veiligheid die aangeven wat voor bescherming de schoen geeft. Sommige schoenen zijn bijvoorbeeld waterdicht en een andere werkschoen zou anti-slip of anti-statisch kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook veel verschillende modellen werkschoenen, er zijn hoge of lage modellen. Ook zijn er bijvoorbeeld instappers, dat zijn werkschoenen die op sneakers lijken, maar ook weklaarzen of werkklompen.
Beroepen en werkschoenen
Voor bijna ieder beroep is er wel een juiste veiligheidsschoen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan schoenen voor in de horeca, hier zul je veel moeten lopen dus dan moet je schoenen hebben die comfortabel zitten en schoenen hebben waarop je niet snel uitglijdt. Het is belangrijk als je lang op je benen staat dat je schoenen een goede ondersteuning geven. Wanneer je werkt in de bouw of industrie dan is het belangrijk dat je werkschoenen vooral je voeten beschermen tegen zware voorwerpen of tegen stoten.
Voedingsindustrie
In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Je kunt zelf kiezen uit werklaarzen, schoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Voor de werklaarzen gelden deze normeringen:
- S4: Werklaarzen die worden voorzien van een stalen neus
- S5: Werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus en een stalen tussenzool
Magazijn
Mocht je in een magazijn werken, dan werk je waarschijnlijk vaak met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om ervoor te zorgen dat deze materialen niet op jouw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht.
Bouw
In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Doe dit om ervoor te zorgen dat je veilig kunt werken. Doe je dit niet dan zullen de zorgverzekeraars de kosten niet dekken. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Werklaarzen kopen?